Reisbegeleidingssysteem

Versie 1.0

Documentatie

 

 

 

Door R. Kroon en J.M.P. van Waveren

Naar idee van drs dr L.J.M. Rothkrantz

 

 

 

Inhoudsopgave

 

1. Inleiding *

1.1 Waarom reisbegeleiding *

1.2 Probleem beschrijving. *

1.3 Huidige situatie *

1.3.1 Wat is OVR? *

2. Ontwerp *

2.1 Objecten *

2.1.1 Communicatie *

2.1.2 Informatie per object *

2.2 Agent acties *

3. Aanbevelingen *

 

 

 

Voorwoord

Dit reisbegeleidingssysteem is gemaakt als onderdeel van de vakken ‘Real-Time Artificial Intelligence" (vakcode in422) en ‘Parallellisme in Artificial Intelligence en multimediale sensor informatica (vakcode in426), gegeven aan de Technische Universiteit Delft voor de opleiding Technische Informatica. De opdracht is een idee van de docent van beide vakken, drs dr L.J.M. Rothkrantz. Deze speelde met de gedachte dat er in huidige informatiemaatschappij toch meer gedaan kon worden aan de informatievoorziening van de Nederlands Spoorwegen aan de treinreizigers. Zeker nu steeds meer mensen altijd en overal bereikbaar zijn via hun mobiele telefoon. Dit idee is uitgewerkt en heeft geleid tot een reisbegeleidingssyteem met een gesimuleerde GSM. Ondergetekenden bedanken drs dr L.J.M. Rothkrantz en ir R.J. van Vark voor hun ideeën en begeleiding. Ondanks het wellicht geringe verband met het vak in426 is dit zeker een leerzame opdracht geweest, waar ondergetekenden met plezier hard aan gewerkt hebben.

 

J.M.P. van Waveren

R. Kroon

 

 

  1. Inleiding
  2. In deze inleiding vindt U allereerst een verhaal dat het mogelijke nut van een reisbegeleidingssyteem duidelijk maakt. Daarna volgt een probleembeschrijving en tot slot een schets van de huidige stand van zaken wat betreft de reisbegeleiding.

     

    1. Waarom reisbegeleiding
    2. U wilt op vrijdagmiddag met de trein van station Delft naar station Kerkrade. U moet zich haasten om toch nog keurig op tijd op station Deflt te komen. Daar aangekomen ziet U dat de trein maar liefst vijftien minuten vertraging heeft. "Loop ik me daarvoor in het zweet!", denkt U. Maar goed dat kun je wel eens hebben natuurlijk. Twintig minuten later vertrekt toch eindelijk nog de trein richting Rotterdam. Daar aangekomen gaat U ervan uit dat U nu Uw overstap toch zeker gemist heeft, dus neemt U alle tijd om naar het andere perron te lopen. Als U op het perron aankomt ziet U net de deuren van Uw overstaptrein dicht gaan, omdat deze ook enigszins vertraagd was. "Tja, soms zit het mee, soms zit het tegen." U denkt er verstandig aan te doen om in plaats van de sneltrein alvast de stoptrein naar Dordrecht te nemen. "Wie weet heb ik dan nog aansluiting op de intercity." Echter op station Barendrecht staat de trein ruim vijf minuten stil en ziet U Uw sneltrein voorbij rijden, die ook op station Dordrecht al weg is voordat U er arriveert. "Verkeerd gegokt, balen!" Uiteraard zijn er dan ook nog eens werkzaamheden aan het spoor tussen Eindhoven en Geldrop, waardoor U moet kiezen om, òf een deel van de reis per bus af te leggen òf om te reizen via Venlo. En op een dag als vandaag kiest U natuurlijk precies het verkeerde, waardoor U nog eens een half uurtje extra vertraging oploopt. Totaal uit Uw ‘hum’ loopt U de laatste meters naar huis. Het is bijna twee uur later dan U vorige week thuis kwam, toen alles gelukkig wel mee zat.

      Dat kan natuurlijk ook anders! U belt ‘s ochtends met Uw GSM naar het reisbegeleidingssysteem (RBS) en een half uur voor U zou vertrekken, krijgt U een boodschap op Uw GSM dat Uw trein in Delft reeds vijftien minuten vertraagd is. "Oh, dan hoef ik me ook niet te gaan haasten." Dus U bent ruim op tijd maar zeker niet te vroeg op het station voor de trein naar Rotterdam. Twee minuten voor U uitstapt ziet U op Uw GSM dat Uw overstaptrein ook vertraagd is. U loopt vast naar de uitgang van de trein en als hij stopt bent U er als eerste uit. Als U de andere trein in springt, denkt U, terwijl U de conducteur op zijn fluit hoort blazen: "Zo, die trein heb ik mooi net kunnen halen". Later in Eindhoven meldt Uw reisbegeleider U dat U het beste even iets om kunt reizen via Venlo. Daardoor bent U uiteindelijk slechts een klein kwartiertje later thuis dan anders. "Dat RBS is me toch heel wat waard," beseft U.

       

       

    3. Probleem beschrijving.
    4. Het reisbegeleidingssysteem betreft een systeem dat een reiziger persoonlijk begeleidt tijdens een treinreis. In eerste instantie meldt de reiziger zich per mobiele telefoon aan bij ‘het systeem’. Daarbij geeft hij aan van waar naar waar en hoe laat hij wil reizen. De reiziger krijgt dan informatie over de route die gevolgd moet worden en hoe laat zijn trein vertrekt. Vlak voor aankomst op een station wordt door middel van een boodschap op de mobiele telefoon gemeld dat de reiziger moet uitstappen. Als de reiziger moet overstappen wordt deze tijdig voorzien van de vertrektijd van de overstaptrein en het perron waar deze vertrekt. Als treinen vertraging hebben dan wordt de reiziger daar ook van op de hoogte gesteld. Als de reiziger door een vertraging beter een andere trein kan nemen wordt dat gemeld. Ook de mogelijke vertraging m.b.t. de tijd van aankomst op het eindstation wordt aan de reiziger meegedeeld. Tevens is het mogelijk de reiziger om te leiden als er op een traject (tijdelijk) geen trein rijdt.

       

    5. Huidige situatie
    6. Op dit moment is er geen reisbegeleidingssysteem beschikbaar. Echter voor de reisinformatie kan het bedrijf Openbaar Vervoer Reisinformatie (OVR) telefonisch worden geraadpleegd. Deze geeft de gebruiker een volledige route, maar houdt daarbij geen rekening met actuele veranderingen, zoals vertragingen en treinen die op een bepaald traject zijn opgeheven.

       

      1. Wat is OVR?

    Openbaar Vervoer Reisinformatie v.o.f. (OVR) is een samenwerkingsverband van NSReizigers, Verenigd Streekvervoer Nederland en de Vereniging van Stedelijke Vervoerbedrijven. Het bedrijf verzorgt de reisinformatievoorziening van en voor het totale openbaar vervoer in Nederland.

    OVR is in 1991 opgericht en in mei 1992 begonnen met het verstrekken van openbaar vervoerreisinformatie via één telefoonnummer: 0900-9292. Via dit nummer worden jaarlijks zo'n tien miljoen gesprekken afgehandeld. Het overgrote deel daarvan betreft reisadviezen van adres naar adres met alle vormen van openbaar vervoer. Daarnaast geven de ruim 400 medewerkers van 0900-9292 ook informatie over tarieven en bijvoorbeeld de beschikbaarheid van Treintaxi of fietsenstalling.

    Het belangrijkste hulpmiddel bij het verstrekken van de informatie is de OV Reisplanner, een geavanceerd computerprogramma, waarin onder andere 10.000.000 passeertijden, 210.000 straten, 65.000 halten en zo’n 20.000 bijzondere punten (musea, ziekenhuizen etc) zijn opgenomen.

    Het aantal bellers naar 0900-9292 stijgt nog steeds. Daardoor neemt de bereikbaarheid af en nemen de wachttijden toe. Om zoveel mogelijk klanten te woord te kunnen staan maakt OVR bij oplopende wachttijden gebruik van de sprekende computer. Deze verstrekt uitsluitend treinreisadviezen van NS-station naar NS-station.

     

  3. Ontwerp
  4. Het ontwerp betreft een simulatie voor het werkelijke systeem. Deze simulatie houdt in dat er in plaats van een GSM-telefoon een GSM-programma op een PC wordt gebruikt.

     

    1. Objecten

In het reisbegeleidingssysteem kunnen de volgende objecten worden onderscheiden:

Hiermee meldt de gebruiker zich aan bij het systeem en ontvangt hij boodschappen van zijn agent.

Hier worden gebruikers geregistreerd en alle communicatie naar de stations loopt via RBS.

Hier bevinden de agents van de gebruikers zich en hier vindt het bepalen van de optimale route voor een gebruiker plaats.

 

      1. Communicatie

Hieronder volgt een overzicht van de communicatie tussen de verschillende objecten.

GSM naar RBS:

Op deze manier kan de gebruiker communiceren met RBS om zich aan te melden en zijn gewenste reis op te geven.

Dit is het nummer waarop de GSM bereikbaar is.

RBS naar GSM:

Hiermee kan RBS communiceren met de gebruiker om de benodigde informatie op te vragen.

Station naar RBS:

Hiermee meldt het station zich aan bij RBS.

Hiermee kan een station een gebruiker naar een ander station sturen via RBS.

Op deze manier wordt een gebruiker uit het systeem verwijder als hij op het eindstation is aangekomen.

Hiermee kan bij een station van elke wilekeurige trein in het land de aankomsttijd vertraagd worden.

Hiermee kan bij een station van elke willekeurige trein in het land de vertrektijd vertraagd worden.

Hiermee kan bij een station een willekeurige trein in het land over een bepaald project verwijderd worden.

RBS naar station:

Hiermee kan het RBS bij het station een agent opzetten.

Hiermee kan het RBS een agent weghalen bij het station.

Hiermee stuurt het RBS de vertraging van de aankomsttijd van een trein door naar alle stations.

Hiermee stuurt het RBS de vertraging van de vertrektijd van een trein door naar alle stations.

Hiermee stuurt het RBS naar alle stations door dat een trein op een bepaald traject verwijderd is.

Op deze manier worden de tijd en de tijdversnellingsfactor bij alle stations gelijk gemaakt aan die bij het RBS.

Agent naar GSM:

Hiermee kan de agent boodschappen sturen naar de GSM van de gebruiker.

Voor de simulatie worden op de kaart van Nederland de posities van de agent en de gebruiker weergegeven.

GSM naar agent:

 

 

 

      1. Informatie per object

GSM

RBS:

 

Station:

 

 

    1. Agent acties

Hieronder volgt een overzicht van hoe de agents werken.

Agent start

Vertraging bij aankomst

Vertraging bij vertrek

Opgeheven trein

Vlak voor aankomst

Bij aankomst

Bij vertrek

Algemeen

Agent einde

 

 

 

  1. Aanbevelingen

Hieronder volgt een lijst met mogelijke uitbreidingen voor het huidige systeem.